Elin Forslund är glasmänniska och konstnär baserad på Österlen, Skåne. Hon arbetar skulpturalt i ugnsgjutet glas, primärt med att sammanställa material i ett och samma objekt. Genom att utforska glasets skulpturala och texturella sida tillsammans med viss mängd färg och genom att utnyttja möjligheterna väl, samtidigt som hon visar materialet som det är uppnår hon en tydlighet av de olika materialens kvaliteter.

För Elin är arbetet med glas ett sätt att försöka förstå och strukturera världen. Det praktiska arbetet och i synnerhet de långsamma arbetsmetoderna ger tid för reflektion. Elin skissar inte på papper, utan direkt i glaset vid arbetet på plats vid ugnen. På detta sätt bär varje material i sig steget till nästa bild.

Arbete senaste tiden i korthet:
Efter Elins utbildning och avgång från Högskolan för Glas och Keramik på Bornholm, 2001 och Danmarks Design skola, Institut för produktdesign/ glas 2005, har Elin varit assistent till glaskonstnär Toots Zynsky, Providence, USA och som glasblåsarassistent till Lena Westergaard, 1150° Vest i Danmark.
Elin har också tillsammans med sin kollega Tina Lindström Frausin, båda utbildade i Danmark, och med stor erfarenhet av sandgjutning och utställningsverksamhet såväl nationellt som internationellt, högt attraktiva sandgjutarkurser i Glava i Värmland. På deras kurs arbetas det med personliga objekt, och experiment med sandens många möjligheter som formmaterial är det huvudsakliga. Man lära sig att blanda sand, använda olika typer av sandformar och att smälta glas med målsättning att man skall kunna arbeta säkert i glashyttan på Glava Glasbruk, efter avslutad kurs. Dessa kurser startade sommaren 2007 och har blivit den enda i sitt slag som jobbar med sandgjutning från botten och upp.

Elin har sedan designskolans avgång -05 varit involverad i flera internationella design- och glasrelaterade projekt och har bl a ställt ut på renommerade designmässor som Designers Block i London och Sallone Satellite i Milano. I Milano visade hon en enorm väggfast lampinstallation och fick stor uppmärksamhet för sitt innovativa sätt att förhålla sig till ljus.

Hennes genombrott kom med deltagandet i utställningen Nordic Glass 2000 - glas without boundaries och hon har redan från 1996 varit en frekvent utställare på väl valda design- och glasgallerier i Norden.

CV

Elin Forslund
Född 1973
Egen ateljé sedan 2005 i Vik på Österlen i Skåne

Medlem

Glasakademin, Glasnettet, Konsthantverkscentrum, BUS, KIF/KRO, Konstnärscentrum Syd

Utbildning

Representerad

Utställningar i urval

Representerad

Offentliga utsmyckningar

Stipendier